Jogszabály

FELHASZNÁLÁS, vagyis Ki, Mikor, Hol és Milyen tűzijátékot használhat fel?

krdjel_bagoly_93

Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékek

Nem kell engedély a 14. életévüket az 1.pir.oszt. és a 16. életévüket betöltött személyeknek a 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek- a petárda kivételével – egy időben összesen 1kg nettó hatóanyag tartalmú tűzijáték megvásárlásához, birtoklásához és a használati útmutató szerinti felhasználásához.

A 14. életévet be nem töltött személy 1. pirotechnikai osztályba, a 16.életévüket be nem töltött személy 2.pirotechnikai osztályba tartozó terméket csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel.

Továbbá:

  • közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi intézményben, védett természeti területen és „C” tűzveszélyességi osztályba tartozó helyen pirotechnikus jelenlétében és irányításával használható fel,
  • tömegközlekedési eszközön nem használható fel, és csak zárt csomagolásban szállítható,
  • magánszemély által közúti és gyalogos közlekedésre (út, járda, híd stb.) kikapcsolódásra,szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen – kivéve a dec.31. 18 óra és a következő naptári év január 1-én 6 óra közötti időtartamot –nem használható fel.

A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékek

Nem kell engedély a nagykorú személynek a 3. pirotechnikai osztályba tartozó termékek, december 28-a és 31-e között történő egy időben összesen 3 kg nettó hatóanyag tartalmú tűzijáték megvásárlásához és a kezelési útmutató szerinti december 31-én 18 órától a következő naptári év január 1-én történő felhasználásához.

Továbbá:

  • közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi intézményben, rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános helyen és „C” tűzveszélyességi osztályba tartozó helyen pirotechnikus irányításával használható fel,
  • tömegközlekedési eszközön nem használható fel és csak zárt csomagolásban szállítható,

FONTOS !! A hibás vagy lejárt felhasználhatósági idejű 1,-2.-3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket a vevő köteles a vásárlás helyére visszaszállítani, vagy az átvételről, a forgalmazóval is egyeztethet. A forgalmazó köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni megsemmisítésre.